Utbildning till Yogainstruktör 100/120 tim (del 1-4)

Påbyggnadsutbildnin till Yogalärare 200/250 tim, (del 5-8)  är certifierad av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.
Utbildningen certifierades också 2021 av Yoga Alliance Professionals.

Utbildningen sker i små grupper upp till 6-8 deltagare.
Utbildningen genomförs under helger fredag till söndag och startar på fredagar kl. 13:00.

Yogainstruktörsutbildningen i traditionell Hatha Yoga omfattar 100 timmar och består av fyra utbildningstillfällen (del1-4) med 3 dagar, totalt 12 dagar. 
I Yogainstruktörsutbildningen kan du också välja att lägga till en praktik på 20 timmar (du ger en 5-veckors introduktionskurs). Detta är utbildningen för dig som snabbt vill komma igång med att ge egna kurser.  

Yogalärarutbildningen är en påbyggnad på instruktörsutbildningen med 100 timmar fördelat på 4 utbildningstillfällen (del 5-8) med 3 dagar, totalt 12 dagar. Du kan också välja att lägga till en praktik på 30 timmar(du ger en 10-veckors nybörjarkurs).

För att få bli certifierad Yogalärare måste du gå alla 8 delar, totalt 24 dagar med 200 timmar. Utbildningen är certifierad av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. År 2021 certifierades utbildningen även av Yoga Alliance Professionals. Du kan se en bild över utbildningens alla delar delar längre ner på denna sida.

Alla utbildningstillfällen läggs i anslutning till helger, fredag-söndag.
Tiderna är:
Fredag kl.  13:00 - 20:00
Lördag kl.  09:00 - 18:00
Söndag kl. 09:00 - 17:00
 
Utbildningen vänder sig till dig som har erfarenhet av yoga sedan tidigare och som vill börja lära ut Hatha Yoga till andra. Utbildningen passar även dig som vill utveckla dina yogakunskaper.

I utbildningen får du lära dig grunderna i traditionell Hatha Yoga som är en fysisk form av yoga där rörelserna är mjuka och välgörande för kroppen. Det är också en mental aktivitet som gör att vi blir totalt närvarande i nuet och på så sätt stärks vårt psyke. Rörelserna görs i koordination med andningen. Meditation, avslappning, andningsövningar och reflektion är viktiga inslag i Hatha Yoga.

I utbildningen går vi också igenom hur yoga kan hjälpa att förebygga och lindra fysiska och psykiska besvär. Korrigeringar av kroppsövningarna (asanas) sker som en naturlig del av undervisningen. I Lena´s Hatha Yoga skapas en lugn atmosfär i såväl rummet som i själva utövandet. I utbildningen anges namn på övningar både på svenska och sanskrit.

Viktiga inslag i utbildningen är de två praktikperioderna som utgörs av att
du ger en introduktionskurs (60 min program, 5 ggr under 5 veckor) under yogainstruktörsutbildningen del 1-4  och en nybörjarkurs (90 min program, 10 ggr under 10 veckor) under påbyggnadsutbildningen till yogalärare del 5-8. Till båda kurserna finns färdigt kursmaterial och kursupplägg. Inför praktiken finns tid i kursprogrammet där du får träna på alla övningar och kursupplägget. Det är meningen att du ska ta betalt för dessa kurser under praktiken vilket innebär att du kan finansiera en stor del av utbildningen genom att ge dessa kurser under praktiken.
 
Efter varje delkurs får du ett Certifikat. 

Yogainstruktör med diplom
När du gått de 4 första delarna (100 timmar) så får du ett diplom som yogainstruktör. Du som genomfört praktiken 20 timmar får ett diplom på sammanlagt 120 timmar. 

Certifierad yogalärare med diplom 
Efter yogainstruktörsutbildningen kan du fortsätta med del 5-8 och får då ett diplom som certifierad yogalärare (200 timmar). Du som har valt att båda praktikerna får ett diplom på sammanlagt 250 timmar.

Utbildningen sker i en mindre grupp och antalet deltagare är därför begränsat till 6-8 deltagare.
 

Vad deltagare tycker om utbildningen

"Jag har fullföljt Lenas lärarutbildning till Hathayoga lärare och det är det bästa jag gjort för mig själv på väldigt många år. Jag är så nöjd med utbildningen både innehållsmässigt och upplägget av utbildningen. Utbildningen var så givande och rolig. Vi var en fantastisk grupp som nu är vänner för livet. Så många samtal och så mycket jag även lärde mig av gruppen såväl som av Lena. Yogan har nu blivit en del av min vardag något jag väver in i mitt liv varje dag och känner en stor glädje och kärlek till."
Karin Augusti 2019

”Efter ett års utbildning till Hathayogalärare hos Lena har jag fått verktyg för att hantera min längtan efter rörelse på ett både enkelt och utmanande sätt. Lena undervisar i små grupper och det har gett mig otroligt mycket i min egen utveckling, vilket också jag tar med till mina egna grupper. Lena har tid för alla i gruppen och man får djup kunskap i både Hathayogan och dess historia.”
Katarina September 2019

 

Du kan läsa vad flera deltagare tycker om utbildningen i spalten till höger.
 

Kursmaterial

Kursmaterialet består av:
8 utbildningskompendier på svenska.
Kursliteratur i anatomi. Anatomi med rörelselära och styrketräning av Rolf Wirhed.

Förslag till kursupplägg för:
5 veckors introduktionskurs
10 veckors nybörjarkurs
10 veckors fortsättningskurs
5 veckors introduktionskurs i Yin Yoga

4 elevhäften att dela ut till dina elever på dina kurser under praktiken. 

8 utbildningskompendier på svenska.
 

4 elevhäften som du ger dina elever när du håller egna kurser
 

Innehåll del 1: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Yogans historia, kroppsövningar (asanas), andningstekniker (pranayama), avslappningstekniker, meditationstekniker, yogapedagogik, introduktion av yogafilosofi, solhälsningen (surya namaskara), yoga nidra, genomgång av kursupplägg för 5 veckors introduktionskurs.
 

Innehåll del 2: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Yogans historia fortsättning, hatha Yoga och hälsa, chakrasystemet, nadis, kroppsövningar (asanas) och deras påverkan på kroppen, avslappning/andningstekniker (pranayama), meditationstekniker, lösgörande övningar.
 

Innehåll del 3: 22,5

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Kroppsövningar (asanas), stående andningsövningar, yogisk andning,neti/nässköljning, sankalpa, yoga nidra, genomgång av kursupplägg för 10 veckors nybörjarkurs. Anatomi/rörelseapparaten och kroppssystemen (självstudier med kurslitteratur).

Självstudier 10 timmar om Anatomi/rörelseapparaten
 

Innehåll del 4: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Yogans huvudvägar, yogafilosofi, ljusmeditation (trataka), ögonövningar, nya kroppsövningar (asanas) för variation av yogaprogrammet, att ge yogakurser online, att vara egenföretagare inom yoga.
 

Innehåll del 5: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Genomgång av fem Hatha yogaprogram för upplägg av en 10 veckors fortsättningskurs. Karma yoga, lång version av yoga nidra.

Självstudier 5 timmar.
 

Innehåll del 6, 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Fördjupning av det mentala utövandet av Hatha Yoga genom att praktisera kroppsövningar (asanas), andningsövningar(pranayama) och meditation (dhyana). Introduktion av Yin yoga. Balansera Yin och Yang. Genomgång av fem Yin Yogaprogram för upplägg av en 5 veckors kurs. Karma yoga.
 

Innehåll del 7: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Variationer av kroppsövningar (asanas), meditation (dhyana), andningsövningar, (pranayama), stolyoga, mouna (tystnad). Fördjupning 1 av yogafilosofi, symboler inom Yoga del1.

Självstudier 5 timmar.
 

Innehåll del 8: 22,5 timmar

Lärarledd undervisning, 22,5 timmar.
Lena Björkblad, Senior Yoga Teacher undervisar 85%

Fördjupning 2 av yogafilosofi, symboler inom Yoga del 2, kroppslås (bandhas), handställningar (mudras), kroppsövningar (asanas), meditation (dhyana), andningsövningar, (pranayama), mantran. Slutprov samt slutceremoni.
 

Kursupplägget för Yogainstruktörsutbildningen och Yogalärarutbildningen.

Vad deltagare tyckt om Yogalärar-utbildningen.

"Otroligt omfattande och fungerande utbildning som Lenas Hatha Yoga Skola erbjuder, uppdelad i flera moduler med lagom teori och praktik. Väldigt trevliga utbildare som motiverar, stödjer och förstår hur man undervisar pedagogiskt. Nu känner jag mig trygg i att lära ut Yoga i mina egna kurser."
Sabrina December 2021

"Ett bra kursupplägg där vi lär från grunden och teori och praktik varvas hela tiden i lagom doser.
Att få färdiga program till hjälp för att hålla egna klasser känns tryggt när man ska börja undervisa själv - en riktigt bra bonus!
När ett kurstillfälle är över längtar jag redan efter nästa. Är glad och tacksam att få ta del av Lenas yogakunskap och erfarenheter."
Susanne Augusti 2019

"Denna utbildning passade mig perfekt eftersom den var uppdelad i flera moduler och jag hann i mellantiden processa och prova de kunskaper jag fått i varje del. Väldigt bra uppbyggd med både intressanta teorilektioner och pedagogiska yogalektioner. Intensiva helger men fantastiskt roliga och lärorika och jag känner att jag har en stabil grund att stå på som yogalärare. Rekommenderar starkt denna utbildning."
Johanna Agusti 2019

"Yogautbildningen hos Lenas Hatha Yoga passade mig bra eftersom utbildningsstället låg nära min hemort. Utbildningen är uppdelad i delar vilket var bra för mig då jag kunde gå utbildningen samtidigt som jag jobbat, då kurstillfällena har legat på helger och lov.
Utbildningens upplägg har varit bra och täckt upp det som jag känner att jag behövt för att kunna börja leda egna kurser. Lena har stöttat och peppat mig genom min utbildning vilket gett mig mod att våga satsa på yoga och min egen utveckling som yogalärare
."
Liselott - Juni-2019
 

Umeå 25 jul 2021. Ulrika, Sabrina och Elisabeth har fått sina Yogainstruktördiplom.

Stockholm 8 dec 2019. Towa, Eva och Anna har fått sina Yogalärardiplom.

Stockholm 11 nov 2019. Sanna har fått sitt Yogainstruktördiplom.

Stockholm 1 sep 2019. Eva, Jessica, Towa och Anna har fått sina Yogainstruktördiplom.

Umeå/Vännäs 11 augusti 2019. Yasmine, Liselott, Mari-Anne och Johanna har fått sina Yogalärardiplom.

Västerås 4 augusti 2019. Merilin, Karin, Susanne, och Katarina har fått sina Yogalärardiplom.

Västerås 14 april 2019. Karin, Catarina, Susanne, Karin och Lina har fått sina Yogainstruktördiplom.

Vännäs 31 mars 2019. Yasmine och Johanna har fått sina Yogainstruktördiplom.

Västerås 11 november 2018. Merilin, Veronica
och Madeleine har fått sina Yogainstruktördiplom.

Örebro 26 november 2017. Ann-Louise och Pernilla har fått sina Yogainstruktördiplom.

Umeå 19 november 2017. Magdalena, Carina och Catrin har fått sina Yogainstruktördiplom.

Umeå 23 oktober 2016. Sandra, Mari-Anne och Liselott har fått sina Yogainstruktördiplom.

Några åsikter från deltagarnas egna Introduktionskurser
(praktik i utbildningen)

Under del 
1-4 kan deltagarna ge en 5- veckors Introduktionskurs. Här följer några kommentarer som instruktörerna har fått från kurserna.

"I kursen fick jag verkligen lära mig varje position ordentligt"

"Jag fick lära mig yoga från grunden"

"Bra att det var mycket andnings/meditationstillfällen"

"Bra att få övningshäftet första gången"

"Hela upplägget är bra och lärorikt"

"Du har en fantastisk lugn och fin röst som passar bra till ändamålet"

"Bra förklaringar, visningar av ledaren. Lugnande miljö"

"Jag lärde mig att andas och strategi för att slappna av"

"Instruktören var pedagogisk och inspirerande"

"Särskilt bra var solhälsningen och den djupa avslappningen"

"Läraren var enormt passionerad för det hon lärde ut samt hade kunskapen"

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

Kroppsterapeuterns Yrkesförbund bildades 2001 och är idag
Sveriges ledande förbund inom friskvård. 

Förbundet kvalitetssäkrar även utbildningar inom friskvård. Utbildningen till yogainstruktör/yogalärare är kvalitetssäkrad enligt förbundets kriterier.

Du är försäkrad under utbildningen

Som deltagare erhåller du medlemskap och försäkring i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund under hela din utbildning och 3 månader efteråt. 

Som färdig yogalärare kan du sedan teckna medlemsskap med en egen försäkring för din verksamhet.

Yoga Alliance Professionals

Yoga Alliance Professionals är en brittisk, icke vinstdrivande yoga organisation som registrerar och certifierar yogalärare, yogautbildningar och yoga studios.Yoga Alliance Professionals har registrerade yogalärare över hela världen.

Lena Björkblad uppfyller kraven som Senior Yoga Teacher (minst 8 år och 4000 timmar undervisning och vidareutbildning).

Certifierad yogalärarutbildning 2021

Yogalärarutbildninge som ges av Lenas Hatha Yoga Skola uppfyller kraven från Yoga Alliance Professionals:                                                                       
- Utbildningen är minst 200 timmar varav 180 timmar är lärarledda timmar.
- En certifierad Senior Yoga Teacher håller minst 70% av undervisningen.
- Deltagarna måste ha minst två års erfarenhet av yoga.

Yoga Alliance Professionals märke för certifierad yoga lärare - "Senior Yoga Teacher".