Lenas Hatha Yoga Skola

Lena’s Hatha Yoga har sin grund i LivslinjenLenaBjörkblads kurser i traditionell Hatha Yoga som jag startade år 2004. Kurserna utformade jag efter mina yogastudier på plats i Indien hos Yogi Saji P K. Sajis Hatha Yoga har sitt ursprung inom Sivananda traditionen.

I Lenas Hatha Yoga Skola har Sivananda traditionen bibehållits. Kursupplägget har jag utformat med en bestämd struktur som successivt byggs på med nya övningar. Ytterligare fokus har också lagts på att skapa en lugn atmosfär i såväl rummet som i själva utövandet. I rummet skapas en lugn atmosfär genom dämpad belysning och en enkel inredning. Undervisningen bedrivs lugnt och ödmjukt där hänsyn tas till deltagarnas olika förutsättningar. Meditation, reflektion och avslappning är invävt mellan de mera fysiskt krävande övningarna för att stegvis skapa balans och harmoni.

Mitt eget utövande och deltagarnas entusiasm och tacksamhet har gett mig enormt med kraft och energi att hela tiden fortsätta utveckla detta arbete. Resultatet har blivit Lenas Hatha Yoga Skola. Kurserna startar med en introduktionskurs som sedan följs av en nybörjarkurs och fördjupande fortsättningskurser. Introduktionskursen är på 5 veckor med ett 60 minuters pass i veckan. Nybörjar- och fortsättningskurserna är 10 veckor långa med ett 90 minuters pass i veckan. Syftet med kursupplägget är att stegvis må bättre och på så sätt öka harmonin i kropp och själ.

Sedan 2016 har jag fortsatt att utveckla Lenas Hatha Yoga Skola genom att starta Yogainstruktör/Yogalärarsutbildningar i Hatha Yoga.

Lärare

Lena Björkblad

Jag som har startat och driver Lenas Hatha Yoga Skola heter Lena Björkblad. Hälsa, motion och att vistas ute i naturen har alltid varit mitt stora intresse. Meditation kom med i bilden när jag började träna Tae Kwon Do i början av 1990-talet.

Jag gick en massageterapeututbildning i svensk klassisk massage 2003 och började ungefär samtidigt utöva Yoga regelbundet. Mitt intresse för Yoga växte snabbt och jag åkte därför till Indien 2004 för att utbilda mig till Yogalärare hos Yogi Saji PK. Jag startade friskvårdsföretaget LivlinjenlenaBjörkblad vintern 2004 och började erbjuda kurser i traditionell Hatha Yoga och behandlingar i terapeutisk massage.

Efter min Yogalärarutbildning hos Yogi Saji PK, så föll många pusselbitar på plats. Den till synes enkla, men ändå fysiskt krävande aktivitet gjorde att jag fick utlopp för mitt rörelsebehov, helt utan ansträngning samtidigt som det meditativa medvetna utövandet tillsammans med andningen fick mig att bli även mentalt starkare och uthålligare. Dessutom hade utbildningen en terapeutisk inriktning, det vill säga jag fick lära mig hur yoga kan hjälpa att förebygga och lindra fysiska och psykiska besvär. Mina basmedicinska kunskaper från massageterapeututbildningen visade sig vara ett mycket bra komplement till yogautbildningen.

2018 certifierade jag mig till Senior Yoga Teacher enligt Yoga Alliance Professionals UK.

Jag är certifierad Feng Shui konsult från Nordic School of Feng Shui. 

Jag är också språklärare och specialpedagog med inriktning mot tal, språk och kommunikation och har arbetat med utbildning av både barn och vuxna sedan mitten av 1980-talet. Detta har också passat bra in i mitt företagande inom friskvård.

 

Gunnar Rådberg

Jag heter Gunnar Rådberg och är Lenas sambo. Yoga och meditation är något jag utövat regelbundet de senaste fem åren. Hatha Yoga har jag förstås lärt mig av Lena. Intresset för yoga och meditation innebär också att jag läser mycket facklitteratur. Speciellt intressant tycker jag det är att studera yogans historia och den bakomliggande yogafilosofin. Inom Lenas Hatha Yoga håller jag därför i teoriavsnitten som berör yogans historia, yogafilosofi, yogans symboler och meditation.

Jag är Bergsingenjör och har arbetat i många ledande positioner inom industrin. Jag har bland annat ansvarat för hälsa och arbetsmiljö vid flera företag. Inom yrket har jag gått flera utbildningar inom hälsa och ledarskap, bland annat vid IFL Handelshögskolan i Stockholm (numera SSE Executive Education) med psykologerna Margareta Berggren och Lasse Övling som lärare

Patanjali, 300 CE

"Postures should be steady and comfortable, easeful and joyful, but also relaxed without dullness and alert without tension att the same time”.

Vad några deltagare tycker om Lena's
Hatha Yoga:

"Jag har gått i Lenas Hatha Yoga kurser i några år och det är det bästa som jag har deltagit i. Det är SÅ bra. Har blivit mycket mjukare och det är bra för både kropp och själ. Längtar till varje pass. Lena är så professionell." / Kerstin

"Det absolut bästa jag gjort är att börja med Yoga. Det ger mig så oerhört mycket för mitt välbefinnande, både kroppsligt och själsligt. Stress, oro och ångest försvinner och min kropp känns stark och smidig. Jag sover gott om natten och får energi om dagen. Och att ha Lena som tränare är en ynnest!" / Maria.

"Jag började att prova på Hatha Yoga för några år sedan och blev "fast". Lena håller i bra, varierande kurser med olika övningar som håller hela kroppen i trim. Hatha Yogan ger mig smidighet, styrka, balans och ny energi!" / Inger.

"Jag är väldigt glad över att jag har fått möjlighet att komma i kontakt med Hatha Yogan. Den har gett mig verktyg till att må bättre, mera medveten. Många bra övningar (även personliga) har jag fått ta del utav." / Christine

"För mig är Hatha Yoga oändligt avslappnande för kropp och själ. Samtidigt är det en uppbyggande träning där du bibehåller mjukheten i din kropp. Lena är en duktig och hängiven ledare för oss." / Anita
 

Lenas Yogalärare
Yogi Saji PK


www.vasishtayoga.org